Съдържание:

Цитонамазка
Колпоскопия
HPV типизиране
Бяло течение
Епидурална анестези
я

 

ЦИТОНАМАЗКА


Най – широко използуван е РАР – теста – цитонамазка по Папаникулао.
Представлява вземане на клетки от екзоцервикса и ендоцервикса чрез остъргване със специална шпатула и четка.
Класификацията е на групи : І –ва , ІІ – ра група са нормалните и най-чести находки, ІІІ – та гр. : има суспектни промени,но  недоказателствени за злокачесвеност,/нужно е лечение/, ІV – та гр. – цитологични белези за малигненост, V – то гр.- категорична злокачественост на клетките.
Цитонамазките трябва да се вземат преди палпаторния преглед,да няма полов кантакт 24 часа преди вземане на пробата,да не са правени влаг.промивки,да няма кървене от влагалище и матка,да няма локална инфекция на влагалището и да не се провежда в момента локално лечение.
За жени в постменопаузата , които са с атрофичен епител на влагалището се изисква предварително естрогенно лечение.
Важно е да се знае от пациентките , че контролни цитонамазки не трябва да се правят 2 месеца след предходната, защото могат да дадат фалшиво отрицателни резултати , поради неадекватната клетъчна десквамация.
Ако пациентката попадне във ІІІ – та гр. Се препоръчва лечение и последваща колпоскопия, повторна цитонамазка след 2 месеца.
Най – добрият момент за тези две изследвания е между 8 и 12 – ти ден от МЦ / менструалния цикъл/.

   Когато резултатите от изследванията са добри и се повторят в две поредни години, цитонамаките могат да се правят и веднъж на 2 години.Но профилактичните гинекологични прегледи е добре да се правят ежегодно.
 
начало | услуги | инфо | контакти | галерия